S-a trezit niţel Justiţia…

Justiția în Moldova
Justiția în Moldova

Curtea Supremă de Justiţie a stabilit că fostul Guvern a încălcat dreptul cetăţenilor la informaţie

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a stabilit că fostul Guvern a încălcat dreptul cetăţenilor la informaţie. Recent, CSJ a examinat cererea depusă de reprezentanţii Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ), privind îngrădirea accesului la informaţia de interes public de către Guvernul R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al CIJ, jurnaliştii Centrului au atacat guvernul în instanţa de judecată după ce acesta a refuzat să ofere informaţii pentru realizarea unui material de investigaţie privind sursele financiare utilizate la reconstrucţia Mănăstirii Curchi. Ei au cerut să li se ofere informaţii privind „sumele cheltuite pentru reconstrucţia mănăstirii, sumele disbursate de la bugetul de stat, precum şi lista persoanelor, agenţilor economici care au făcut donaţii pentru restaurarea mănăstirii, lista conturilor pe care s-au făcut donaţiile, copii ale rapoartelor privind utilizarea surselor financiare pentru lucrările de restaurare prezentate de către conducerea Mănăstirii Curchi Consiliului de observatori al Guvernului şi lista agenţilor economici care au participat la lucrările de restaurare”.

La începutul anului 2009, Curtea de Apel Chişinău a respins cererea CIJ, considerând-o neîntemeiată. Hotărârea Curţii de Apel a fost redactată timp de câteva luni, astfel încât, abia la începutul lunii mai, CIJ a putut să facă recurs la CSJ, care la rândul său, a pus-o pe rol abia în septembrie.

Totuşi, CSJ a constatat că fostul Guvern a limitat dreptul recurentului la accesul la informaţie, încălcând nu numai drepturile acestuia, dar şi drepturile cetăţenilor la informare despre chestiunile de interes public şi a obligat noul Guvern să ofere informaţia solicitată de CIJ.

„Reconstrucţia Mănăstirii Curchi era patronată de preşedintele de atunci al R. Moldova, Vladimir Voronin şi, potrivit informaţiilor de care dispuneam, mai mulţi agenţi economici erau impuşi să facă donaţii pentru mănăstire”, se mai spune în comunicatul citat. (IPN)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s