TATI, da eu am profil pe Facebook…

Nene Administrator, eu am profil ş pun o fotka!

Câţi dintre noi nu au cel puţin un profil social? Răspunsul e oarecum firesc să fie afirmativ în majoritatea cazurilor. Fiecare din noi căutăm metode cât mai eficiente de comunicare sau afirmare, pentru crearea unor noi relaţii, promovare, dezvoltarea unui al doilea EU pe internet sau pur şi simplu pentru a găsi oameni cu care nu am avut ocazia de a comunica de multă vreme. În ultima instanţă, unii îşi fac profiluri pe reţele sociale sau bloguri, de dragul avutului. Vezi tu, toţi au şi e la modă să ai şi tu profil pe Colegi.ru ori carteafeţei.com ori feţe.md ori pe nu ştiu ce sit de socializare.
Pentru cei care încă nu ştiu, fenomenul de creare a unui Profil Virtual Interactiv(PVI), a dus la separarea „Internetului” în două versiuni: WEB 1.0(mess, pagini html, fără conţinut interactiv) şi cel de WEB 2.0(Un termen care desemnează o mulţime întreagă de aspecte interactive şi colaborative ale internetului, de natură foarte recentă – apărute prin anii 2004-2005. Fără a fi vorba de o altă versiune a vre-unei aplicaţii).

Cu toate acestea, odată cu mulţimile de oportunităţi apărute datorită noii tendinţe de comunicare on-line, a fost deschisă şi o periculoasă cutie a Pandorei. Furtul de identitate NU este cel mai mare pericol pe care îl prezintă acest mod nou de comunicare.
Pericolele sunt imense şi drastice pentru cea mai importantă resursă a societăţii: adolescenţii şi copii care au acces la WEB 2.0, fără a avea o educaţie corespunzătoare de utilizare a acestui spaţiu. Mediul dat, devine din ce în ce mai periculos pentru un copil sau adolescent în stadiu de formare, având acces liber către resurse care normal, nu ar trebui să fie accesibile pentru ei la vârsta lor. Nu vorbesc doar de materiale cu conţinut adult sau de influenţa pozelor de prost gust pe profil.
Recent, am citit acest articol, care indică direct spre pericolele la care sunt expuşi minorii folosind Profilurile Virtuale Interactive. Majoritatea părinţilor din R.M. nu au auzit sau nu ştiu să utilizeze software de Control Parental şi deci copii lor sunt expuşi direct riscurilor  web, iar unii mai neascultători, o caută cu lumânarea.

Înţelegând că părinţii lor, nu îi pot urmări, postează poze indecente care pentru pedofili sunt mine de aur. Nu mai zic de materiale publicate pe reţelele sociale cu un management al conţinutului al naibii de prost, ignorând conţinutul periculos ce pote afecta psihicul copilului sau adolescentului în formare. Spre exemplu, am văzut recent acest video ce conţine  scene de suicid, de pe o reţea socială care este folosită în marea parte de către minori. Interesant, oare dacă unul din nepoţii sau viitorii noştri copii ar viziona acest material interzis minorilor, oare la ce fapte l-ar provoca? Mai multe despre managementul prost al acestui site aici.

Dacă eşti părinte sau unchi, soră sau frate mai mare ai OBLIGAŢIA de a monitoriza activitatea juniorului, pentru a-l proteja de asemenea resurse periculoase. Acest lucru se face cu ajutorul Controlului Parental care te va ajuta să blochezi resursele cu conţinut adult şi periculos minorilor, având şi oportunitatea de a monitoriza activitatea adolescentului-minorului pe internet.
Nu vreau să fiu înţeles greşit, NU SUNT UN DUŞMAN AL WEB 2.0!!! Pur şi simplu cred că versiunea acestui mediu de comunicare prin PVI şi nu numai, trebuie untilizată într-un mod cât mai sigur pentru binele tuturor. Sunt 100% pentru un WEB 2.0 sănătos. Nu mă aştept doar să te alături acestui grup, vreau să găsim o soluţie pentru a face WEB-ul un loc mai sănătos pentru toate vârstele. Aştept soluţii în comentarii. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s