Ai noștri au bilete – Ai noștri călătoresc în picioare!

Mie îmi plac weekendurile, îmi plac pentru că atunci se poate de evadat din orașul ăsta plin de ”marșrutși”, chioșcuri, reparații de țevi pe la tot colțul și pentru că poți ieși undeva în afară, la o frunză mai verde decât cea a Chișinăului. Totuși, pentru a ajunge la frunza aia, trebuie să treci prin piața centrală, să te strecori printre sutele de ”torbe” cu ceapă, morcov, curechi și castraveți, pentru a ajunge la gară. Dacă reușești să cumperi un bilet, ai toate șansele să călătorești în picioare. E un fel de SuperLoto ”Avtobus”. Dacă te-ai așezat – ai loc, dacă nu: poți să stai în picioare cu tot cu bilet, pentru că:  ”la noi locurile nu-s pe bilete”.

Bunăoară, am mers săptămâna asta până la Nistru, ca să sărbătorim aniversarea unei bune prietene, iar pentru asta, a trebuit să trecem de nivelul: ”Hai la gară prin Piața Centrală”, ”Cumpără Bilete” și ”Caută-ți loc – dacă găsești”. Primele două le-am trecut ușurel, dar la al treilea, a trebuit să batem la cap dispeceratul pentru ca locurile stipulate pe bilete, să se găsească într-o rută suplimentară. Toate bune –  am ajuns fiecare pe scăunelul lui, fără a fi nevoie să ne înghesuim ca sardinele în ulei. La întoarcere însă, ”ABLOM!” Cumperi bilet și ești lăsat cu ele în mână, pe scaun, dar în stația de așteptare. Mai jos, Elena ne povestește pe îndelete:

Aș sta în picioare, dar îmi aduc aminte de accidentele soldate cu zeci de morți, accidente în care erau implicate microbuzele care vând locuri ”în picioare” și sunt mereu arhipline. Aș sta în picioare, dar îmi dau bine seama că acei călători fără bilete, sunt implicați în evaziune fiscală, ascunzând banii venitul șoferilor, care normal ar trebui să plătească impozite pe venit, la fel ca toți ceilalți. Aș sta în picioare, dar odată ce cumpăr bilet, odată ce se plătește TVA pentru ele, odată ce se colectează din salariul meu impozite, vreau să stau și eu pe scaun – nu în stație, ci în autobuz, pe locul stipulat în bilet. Și dacă locurile sunt ocupate – de ce se vând cu același preț ca celelalte? Se adaugă taxă pe aer sau pe centimetru pătrat în picioare? Plătim pentru ce? pentru vise? Pentru Biscuiți din lut?  Nu mai suntem la grădiniță iar banii acum nu-s frunze de nuci. Moldova – ”Grow up!”

O altă parte a medaliei este atitudinea cu care ți se livrează serviciul: doar în iubita mea țară, clienții sunt cerșetori, iar comercianții – regi.  Eu am fost trimis să îmi iau un taxi dacă nu vreau să călătoresc în picioare – frumos.  mai pe scurt – Moldova – te iubesc! Vorba rusului: ”лиюбови зла, полюбиш и козла”. Apropos, cu toată dragostea pentru țară, am sesizat autoritățile. Așteptăm reacții, dacă nu or fi – mergem până la capăt.

Între timp, la noi se călătorește așa:

Surse Video:  Jurnaltv.md (url: http://www.jurnaltv.md/ro/news/ai-bilet-iesi-afara-7933694/)
Secvență video:  Playing the Moldovans at Tennis( url: http://www.youtube.com/watch?v=kYPEBk_P7sM&t=2087)

2 răspunsuri la „Ai noștri au bilete – Ai noștri călătoresc în picioare!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s