Noile mere: cât de viermănoase sunt?

Cei trei sunt de fapt doi! Deși inițial se zvonea lansarea a trei mere noi,  anunțul oficial Apple a vizat două modele de iPhone, ce vor apărea pe piață în a patra săptămână a lunii septembrie, în magazinele din SUA, Anglia, Australia, China, Canada, Franța, Germania Japonia și Singapore.

Mărul lui Jobs părea cam demodat pentru Tim Cook(actualul director executiv Apple) și a decis să-l re-inventeze cu mai multă culoare. Așa s-a născut noul model de iPhone 5, identificat de un c ”mic” – posibil pentru că e practic fiul mezin al iPhone5, ce trece prin o perioadă de adolescență colorată. iPhone5c seamăna leit cu părintele său, având aceleași specificații tehnice ca și iPhone5 și anume: ecran ”retina display” de 4 inch, același procesor A6 folosit de taică-său, o cameră ”iSight” de 8 megapixeli cu 5 lentile și un blitz îmbunătățit,  plus tradiționalii senzori GPS și biometrici. Pe lângă cele menționate, telefonul se laudă cu cea mai largă gamă de benzi 4G decât orice alt smart-phone, folosește un modul Bluetooth 4.0 și un modul WiFi Dual-Band 802.11.a/b/g/n, având o capacitate a bateriei sporită.

Totuși, iPhone5c ”vede” cu ochiul din față mai bine decât al său părinte, mai ales în întuneric. Asta datorită camerei frontale HD ”FaceTime”, a cărei performanță este de 2 ori mai bună decât a părintelui său iPhone5, oferind posibilitatea de a capta imagini mult mai calitative în medii întunecoase.

Drept orișice adolescent, iPhone5c are o ”haină” mai rebelă. Modelul și-a aruncat costumul din aluminiu, înlocuind-ul cu material din policarbonat multicolor, căptușit prin interior cu o placă metalică, menită să ofere mai multă rezistență, dar și să amplifice semnalul de rețea al telefonului. Costumul de policarbonat al iPhone-ului 5c este integral la fel ca cel al părintelui său iPhone5 și deși pune accent pe culorile sale originale, stârnește un DejaVu ce ne întoarce în timp către lansarea dispozitivelor iPodNano din 12 septembrie 2012.

Adolescentul înțelege moda. Imaginile de fundal al sistemului de operare iOS7 se potrivesc automat cu nuanța costumului din policarbonat al iPhone5c, care va deveni un hit pentru cei care abia așteaptă să-și asorteze geanta, unghiile sau haina cu noul gadget.

Nu mai e nimic de spus despre iPhone5c. Hai să vedem cu ce este mai deosebit fratele său mai mare iPhone5s. De data aceasta, Apple a făcut un upgrade considerabil versiunii iPhone5, și litera S capătă greutate. Noul model este primul smart-phone de pe piață ce ”gândește” în 64 de biți cu noul său procesor A7. iPhone5s promite să fie de două ori mai rapid decât al său părinte și livrează o performanță video deosebită datorită modulului video OpenGL ES 3.0.

Pe lângă procesorul său A7 pe 64 de biți, gadget-ul folosește un procesor adițional(co-procesor) numit M7  folosit  pentru măsurarea datelor de mișcare cu ajutorul uni accelerometru și responsabil de managementul giroscopului și al busolei. Chip-ul M7 permite utilizarea noii generații de aplicații folosite pentru fitness și menținerea unui mediu de viață sănătos, fără a utiliza resursele procesorului A7.

Ca de obicei, Apple a îmbunătățit camera noului model iPhone5s. Blițul, care anterior era reprezentat de un bec inutil, a fost înlocuit cu două LED-uri: unul iluminând în alb, iar altul în ambru-gălbui, fapt ce oferă posibilitatea de a ilumina mediul în mai mult de 1000 de variații,  evitând efectul ochilor de vampir pe timp de noapte sau în medii întunecoase. Rezoluția camerei rămâne aceeași: 8-megapixeli, însă megapixelii nu spun totul despre performanță.  Noua cameră are un un obiectiv cu indice de diafragmă 2.2(F/2.2) și un senzor de captare sportit cu 15%, ce oferă posibilitatea de a capta cu 33% mai multă lumină decât camera părintelui său iPhone5. Deasemenea,  camera telefonului iPhone5s, permite înregistrarea video în slow-motion cu 120 de cadre pe secundă în calitate HD de până la 720dpi.

Practic, frățiorii, surioarele și motănașii filmați sau fotografiați cu telefonul iPhone5s vor arăta mai natural în imagini, iar căscatul  unui prieten în slow-motion va deveni un potențial hit pe youtube.

La fel ca și fratele său mai mic, iPhone5s se laudă cu cea mai largă gamă de benzi 4G decât orice alt smart-phone, folosește un modul Bluetooth 4.0 și un modul WiFi Dual-Band 802.11.a/b/g/n pe 5GHz. Bateria a fost și ea  îmbunătățită oferind acum o capacitate de 10 ore de navigare pe net în rețelele 4G(LTE) și 250 de ore de utilizare a telefonului în stare de repaus.

Pe lângă un upgrade tehnic, iPhone5s oferă și un nivel de securitate sporit. Acum, autentificarea utilizatorului poate fi efectuată și prin scanare de amprentă cu ajutorul senzorului „Touch ID“. Autentificarea se face prin atingerea inelului argintiu sau auriu localizat în jurul butonului ”home”. Cu ajutorul senzorului „Touch ID“, utilizatorul poate cumpăra produse din magazinul iTunes, iar dacă iPhone5s este jucăria preferată a familiei tale, mai multe amprente pot fi adăugate pentru autentificare prin intermediul bine-cunoscutei aplicații iTunes.

Dacă e să vorbim despre noul look al iPhone5s nu prea sunt multe de spus. Observăm lipsa iconiței de pe butonul ”home” care este acum înconjurat de un inel argintiu sau auriu al senzorului „Touch ID“. În rest, iPhone5s rămîne îmbrăcat la fel ca și părintele său, într-un costum solid de aluminiu în două tonuri, primind drept bonus o nouă opțiune de culoare: auriu, adițională celorlalte două opțiuni disponibile: alb și negru, care sunt numite acum cam straniu straniu: Gri Spațial și Argintiu.

Ambele telefoane rulează noul sistem de operare iOS7, care se laudă cu aplicații noi și suculente ce fac utilizarea camerei și a aplicațiilor disponibile mai funky, dar și mai eficient. Apropo: Prezentarea aplicațiilor care rulează simultan a fost schimbată, iOS7 afișând previzualizări ale acestora și oferind posibilitatea de a le închide rapid. Desigur, alături de schimbarea aspectului, iOS7 vine și cu mai multe modificări și îmbunătățiri software ce se zvonesc a fi similare cu cele ale popularului Android. Un mare dezavantaj al iOS7, este totuși absența unui sistem de fișiere pentru dispozitivele ce rulează acest sistem, legând gadget-ul de platforme compatibile cu iTunes.

Un telefon iPhone5c fără contract și blocare la rețea costă 549$ pentru un model de 16GB și 649$ pentru un model de 32GB.

Primul telefon cu procesor pe 64 de biți(iPhone5S) fără contract și blocare la rețea costă costă 649$ pentru un model de 16GB, 749$ pentru un model de 32GB și 849$ pentru un model de 64GB.

Americanii sunt mai norocoși. Un iPhnoe5c cu volum de stocare de 16GB poate fi procurat cu 99$, iar cel cu 32GB spațiu de stocare, începând cu 199$. Un iPhnoe5s costă costă începând cu 199$ pentru un model de 16GB, 299$ pentru un model de 32GB și 399$ pentru un model de 32GB. Ambele opțiuni sunt disponibile cu abonamente de la Verizon, Sprint și AT&T pentru doi ani, telefonul fiind blocat la rețea. Prețul lunar al abonamentelor variază de la 22$ până la 70$ pe lună.

Pentru că ambele modele vor costa aproximativ cât trei salarii minime din Moldova: mâncați de pe acum cartofi la reducere sau considerați alte dispozitive, ce ar putea livra o performanță mai mare decât merele prezente.
Despre asta: Lunea viitoare. 😉

Pentru Leneși: un clip video rezumativ ici:

Surse Imagine:
http://9to5mac.files.wordpress.com
http://apple.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s