Microsoft o mai făcut un 7

De vreo săptămână încoace, m-am jucat cu noul sistem de operare al Microsoft-ului. După câteva minute de utilizare mă apucase nostalgia. Mă întorsesem în 2007 când Billy a scos pe piață mult ”iubita” Vista.

Cam o dată, de două ori în lună, mi-auzeai vreun prieten:
”- San-Sanâci, am luat un laptop și are pe dânsu Vista.
– Șâ?
– Puni-ni wăi un XP calumea!”.

Prin 2009 a urmat windows 7, și toată lumea l-a numit ”Vista done Right” sau cum se zicea la noi ”o Vista făcută cum trebu”. Cam același sentiment îl am pentru Windows 10 [W10]. Când am gustat acra experiență Windows 8, l-am trimis la origini pe Steve Ballmer(fost CEO la Microsoft[MS]). Motivele erau la vedere: Un meniu start pe tot ecranul și o grămadă de aplicații inutile de care nu aveam nevoie, unde mai pui că și alea se întindeau ”fullscreen” când erau inițiate. Nu în zadar, Satya Nadella(noul CEO MS) a sărit peste o cifră când a botezat noua versiune a ferestrelor.

Ca să fim corecți, Windows 8 avea plusurile sale. Resursele erau utilizate mai optim și în unele cazuri, era mai mult mai ușor să inițiezi anumite sarcini. Spre exemplu, îmi plăcea la nebunie că eram la un click drept distanță de panoul de control, managerul de dispozitive sau cel de procese.

Fără a întinde prea mult vorba, să vedem ce e nou în Windows 10 [W10].

1. Startu’ a venit înapoi! URA! URA! URA! Nu mai e nevoie de aplicații terțe pentru a avea un meniu normal.

start

Acum totul e la locul lui și e mult mai ușor să lucrezi pe un desktop simplu, fără touchscreen. ”Noul” meniu, e o combinație dintre forma clasică și cea metro, ce suportă atât scurtături clasice, cât și previzualizări dinamice a unor aplicații HTML5.

Cei de la Microsoft s-au gândit și la utilizatorii îndrăgostiți de start screen. L-au pus la câteva click-uri distanță.

start settings

 Tot ce trebuie să faci, e să dai un click drept pe spațiul gol al ”superbar”-ului și să alegi ”Properties”.

Use start menu

După, selectezi tab-ul ”Start Menu”, Scoți bifa de la ”Use the Start menu instead of the Start screen”, dai ok, faci un ”log off” și voila:

start_screenai aceeași chestie ca și în windows 8 sau 8.1.

2. La fel ca și în Windows 8, resursele sunt utilizate mai eficient în W10:

Resource_usage

Pe același PC, la aceeași capacitate de utilizare(ici editam în CC Photoshop), W10 papă cu aproximativ 7% mai puțin din procesor și cu 5% mai puțin din RAM, decât versiunea anterioară a sistemului de operare.

3. În sfârșit, Microsoft-ul a înțeles beneficiul multiplelor spații de lucru. Un fel de împrumut de la Linux și MAC.

Multi-screens

Pe fiecare spațiu de lucru, poți deschide ferestre separate iar schimbul între spațiile de lucru se face cu un simplu ALT+TAB:

Multi-screens2

Dacă mai așteptați careva noutăți, îmi pare rău, dar cam asta e. Restul schimbărilor sunt doar retușări, care par și ele preluate de la concurenții Unix.

Pictogramele spre exemplu, îmi aduc aminte de primele iconițe a pachetului Gnome2 din Debian linux. De fapt multe din noile opțiuni îmi aduc aminte de același Gnome2 combinat cu fabulosul Compiz Fusion.

icons1

Încă o chestie împrumutată de la frații Unix, este butonul ”Home” din managerul de fișiere. Ce-i drept, nu i-am înțeles sensul absolut deloc. E doar o fereastră cu cele mai recente fișiere și categoriile favorite de navigare. Cum s-ar zice ”перестаралиси”.

my_computer

Ăsta e Windows 10: același Windows 8.1 făcut ca la carte, fără aplicații full-screen și cel mai important: cu un Start nou-nouț, la fel de bun ca și în Windows 7.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s