Internetu nu-i grădiniță!

Am ajuns și noi să prindem vremurile când a nu avea acasă internet e parcă oleacă de râsul lumii. Cu toate că își cheltuie poate chiar jumătate din pensie, până și baba Anica are. Pe așa minune ar da-o și pe toată: numai să-și vadă fata din Italia, ori Grecia, ori Franța, de pe acolo pe unde-i.  Ș-apoi mai economisește pe grădiniță. De când ăla mic o învățat să apese pe butonașe, o uitat femeia de griji și alergătură prin drum.  Și baba Anica nu-i singura.

Iaca peste gard, Ioana l-o născut pe-al 3-lea. Bărbatu-i în Portugalia și cum ceilalți doi puradei numai au ajuns în clasa patra, nu-și vede femeia capul de treburi. Aici iarăși calculatoru-i salvarea. Este acel de masă și o mai trimis bărbat-su nu-demult un ”noușbuk”.  Fata la ”noușbuc”, băiatul la cel de masă și-i liniște, și-i pace, numai ăla micu mai plânge când trebuie schimbat și când i-i foame.

După deal, Vasilică o împlinit nu-demult 15. Câțiva ani în urmă îl vedeai cum fugărește obada cu un băț, dar iaca de când tata o vândut vaca are și el un i5 cu ”videokartă” puternică. Și nu-l mai vezi ieșind afară, decât când trebuie să dea la găini, care deja de 3 zile așteaptă grăunțe.

10402645_635025403240058_5695925825178874689_nToate bune și frumoase oameni buni, dar iaca cu internetu ista am încurcat coada vacii cu ștampila primăriei. Baba Anica, ieșise deunăzi făcându-și cruce. Nu știe femeia pe ce o apăsat, dar i-o ieșit un negru așa cum l-o făcut mă-sa. Săracu micu, nu mai are voie. S-o priceput femeia că a mai apăsa și el unde nu trebuie și-apoi cine știe ce i-a ieși.

Ioana s-o făcut de rușine la adunarea cu părinții. Fic-sa dintr-a patra, dădea lecții de biologie la colegi, încât până și Elana Zaharovna s-o înroșit. Băiatu femeii o rămas în urmă la carte și după ce o bătut jumătate de clasă, o început să caute boss-ul, în timp ce învățătoarea se ascundea după perdică.

Cel mai greu i-a venit lui Vasilică. S-o îndrăgostit băiatu pe internet. O trimis o fotografie de pe cameră, așa cum i-a spus consoarta, cu buzele țuguiate – și nebuna aceia a trimis-o mai departe pe Muligambia. Acuma toată clasa râde de dânsu și el habar nu mai are cum să o ducă mai departe. Prietenii îl ocolesc, fetele râd pe la colțuri, și mamei el nu poate să-i spună: mă rog – deja se crede bărbat în toată firea.

Ac de cojoc este: chiar dacă borta-i prea mare de cusut. Sunt câteva reguli simple pe care trebuie să le urmați pentru ca să nu nimeriți în belea, la fel ca și eroii noștri.

1) limitați-vă timpul vostru și al copiilor la calculator. E bună drăcovenia asta, dar și ea, la fel ca și plăcinta cu bostan, se ia cu măsură;

2) Urmați unicul sfat bun a lui Lenin: ”învățați, învățați și iar, învățați!”. Ca să vă feriți de toate nebuniile ce vă așteaptă pe internet, trebuie să știți cu ce aveți de furcă;

3) CALCULATORUL NU-I GRĂDINIȚĂ! Ce au pățit eroii noștri îs floricele. Foarte mulți copii cad pradă conținutului neadecvat de pe internet (pornografie sau scene violente). Pe lângă asta, mai există și pedofili care pot să-i ademenească în mrejele lor, distrugându-le/vă întreaga viață.

4) Instalați un program de control parental pe calculator. Încrederea e bună dar știți voi ce trece primejdia rea. Iată câteva instrucțiuni bune de urmat, pentru a vă proteja copii de pericolele internetului:

Bucurați-vă de internet și cât de greu nu ar fi, mai trimiteți copii pe afară. Așa găinile or fi sătule, mingile bătute și obezile fugărite.

Sursele grafice și video aparțin Campaniei Mediapoint ”Protejați pe Web”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s