Poveste post-electorală

imgS-a născut sub miros de flori și gânduri de pace, dar fratele ei vitreg îi rupsese o mână chiar din prima zi de viață. Câțiva ani mai târziu, el i-a zis că acea mână e a lui, chiar dacă e parte a corpului ei. Acum, când vine frigul, o roade din umăr: îi amintește de răul pe care vitregul poate să i-l facă.

De când s-a născut a trăit în casa părintească, trăind când din mila oamenilor, când muncind cu ziua în câmp, iar fratele nu îi lăsa decât lăturile de la mese.

13 ani a încercat să fugă de el, dar nu a reușit să scape – un bun tovarăș al fratelui vitreg o păcălise. A luat-o cu zăhărelul și a prostit biata fată, făcându-i curte. Tovarășul îi câștigase încrederea cu 3 mese calde și un pat ceva mai moale, dar ea nu avea să știe ce urmează.

Când împlinise 15 ani, loialul tovarăș Voronin, o silise la ordinele vitregului. Ba chiar mai mult, ca să-și răscumpere cei 4 ani de întreținere, a obligat-o să facă trotuarul zi de zi. Seara, nu își dorea decât liniște, dar tovarășul îi dădea târcoale ca să-și facă ”inventarierea”.

Pe la 18 nu mai simțea nimic. Totul devenise o rutină, până când se îndrăgosti-se de unul din clienții ei. Îl chema Angel, și venea din Germania. L-a cunoscut după ce a fost recomandată de alți trei clienți, pe care îi deserviseră recent la ordinul tovarășului.

Angel era straniu. El o plătea doar ca să vorbească și nu îi cerea nimic altceva. Era plăcut, mâinile lui mari și îngrijite îi descopereau din când în când fața de părul negru ce îi astupa ochii. Avea un zâmbet cald și promițător. Mai multe fete, ziceau că e un vărul unui gentleman ce se căsători-se recent cu soră-sa: Romina. După nici un an, întâlnirea cu el era singura rază de lumină în mijlocul rutinei sale. Își dorea să fie cu el pentru orice preț.

Când împlinise 18, a prins la curaj și fiind încurajată de cei trei clienți ce au recomandat-o lui Angel, a pus mâna pe o bâtă și s-a răsculat împotriva tovarășului. Nici nu știa că nimerise din lac în puț. Începuse să se vadă din ce în ce mai des cu Angel. El îi dăruise viața la care nici nu visase. Totul a început cu o pereche de pantofi noi-nouți pentru picioarele ei sorocite și obosite de vreme. Tot Angel, o învăța-se să fie mai deschisă, mai sigură pe sine. Nu mai făcea trotuare: învăța-se a coase și chiar îi reușea. Toată lumea se mira te cât de repede o femeie cu un trecut atât de întunecat, înflorea de an ce trece.

Nu a durat mult bucuria ei: nici după doi ani de fericire, vechii clienți (craii de care vorbisem anterior), au venit după datorii. I-au cerut femeii tot ce câștiga, doar ca să țină tovarășul departe, așa cum au făcut-o până acum. Alți patru ani, tot ce cosea noaptea, îi era luat ziua. A ajuns să-și vândă și bicicleta, telefonul, chiar și bijuteriile pe care i le dăruise Angel.

Când împlinise 23 nu îi mai rămase nimic altceva. Nici Anghel nu mai părea atât de frumos, iar fratele mai mare era pe urmele ei. Degeaba muncise ea atâta fugind de tovarăș. Ferindu-se de dracu, a nimerit peste taică-su. Craii luau paralele, dar degeaba. O slugă loială a vitregului, Игaрь, îi prinse urma și ferecă biata femeie. Intrând în celulă, îi făcea avansuri, dar fata îl refuzase. A plâns, s-a opus, dar până la urmă, animalul a doborât-o în pat. După ce a fost crăcită de Игaрь, I-a pus 40 de ruble pe masă. Moldova nu știa că acestea nu fac nici cât un Euro, dar știa că e de-ajuns să-și plătească  tributul. Cât sluga își închidea șlițul, a reușit să fugă, dar nu avea altundeva, decât în brațele acelorași trei crai. Doar ei știau adresa știu Anghel și poate cele de ruble vor fi suficiente.

E tristă istoria Moldovei – și e păcat de așa frumusețe, care nu mai are unde merge, decât în brațele acelorași pești, ce nu par a fi mai buni decât tovarășul.

Nu se știe unde o să ajungă, dar să sperăm că cele 40 de ruble, vor da de gândit crailor. Până la urma urmei, Anghel e pe urmele unuia din ei, iar vitregul nu o să le ierte trădarea.

2 răspunsuri la „Poveste post-electorală”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s