Ora de vară – un fel de Timofti al fusului orar

Cum vă place Duminica? Îi bună așă-i? Cel puțin aveți suficient timp să dați ceasul cu o oră înapoi și să vă pregătiți de frustrarea zilei de Luni, când vă veți trezi cu o oră mai devreme decât de obicei, pentru a practica popularul nostru sport: împinsul în transport public, ca la sovietici. Apare așa o întrebare, ne trebuie nouă asta? Răspunsul meu și a aproximativ 4 206 oameni e:

Capture2

Dacă nu mă credeți pe mine, intrați aici: http://wedontneeddst.com/ro/.

Daravela asta se repetă de două ori pe an: primăvara, când toată lumea întârzie, și toamna, când toți sunt cu o oră mai devreme la servici. (Da, toamna ceasurile adaugă o oră de somn și o numim ”Ora de Iarnă” sau ”Baletul Fericirii” pentru toate bufnițele din Moldova.)

Dacă și voi credeți că de acest fapt se fac vinovați țăranii: greșiți amarnic. Țăranilor le e în cot de ora de vară. Ei se trezesc când la 4, când la 6 când la 3 dimineața, indiferent de care oră e: de vară sau de iarnă. Îmi aduc aminte când mergeam cu tata la cules tutun sau la prășit. Dacă nu voiam să ne înădușim printre plante(în timpul zilei), ne trezeam la 3-4 și ne apucam de treabă, iar ici, ora de vară nu ne ajuta cu nimic: pentru noi era important să ne trezim cu 3 ore înainte de răsărit. Capisci?

127Dacă  nu mai știți pe cine să dați vina și v-aț aninat iarăși de Chirtoacă, apoi ați dat greși. Ora de vară a fost născocită și aplicată de mai mulți: era un fel de DODON al secolului XX.

Ora de vară modernă a fost propusă și aplicată pentru prima dată de către etimologul  George Vernon Hudson, din Noua Zeelandă.  Șmecherul avea nevoie de ora asta în plus pentru a colecta insecte. Azi, dacă ar fi viu, l-aș ivita să-și colecteze gândacii din cap.

Ora de vară (germană: Sommerzeit) a mai fost aplicată și de către Germani, în timpul primului război mondial. La 30 aprilie 1916, „Sommerzeit” devine o măsură oficială de reducere a consumul cărbune și carburanți, pe timp de război. În scurt timp, Marea Britanie, aliații săi, precum și multe alte state neutre din Europa, au urmat exemplul Germaniei. Rusia și alte câteva țări au aplicat Ora de Vară un an mai târziu, iar Statele Unite au adoptat conceptul în 1918.

În general, ora de vară a fost abandonată în anii de după război (cu unele excepții precum ar fi: Canada, Marea Britanie, Franța și Irlanda), însă  în timpul celui de-al doilea război mondial, ora de vară a fost pe larg acceptată în Aemerica de Nord și Europa începând din anii 1970, drept urmare a crizei energetice.

Așa cum nici Dodon și nici Ora de Vară nu mai prezintă nici un fel e relevanță, nu înțeleg cum acestea își fac loc în ziua de astăzi, doar ca să ne strice predispoziția în fiecare primăvară: Ora de vară cu mai puțin somn și Dodon cu mesajele de 8 Martie, cred că ar fi bine să scăpăm de ambele.

Untitled-1

 De ce totuși așa de radical? Pentru că:

  • Ora de Vară sporește numărul cazurilor de infarct, a căror rată crește cu 5% în prima săptămână după trecerea la Ora de Vară;
  • Somnul întrerupt cauzează depresii, iar rata de suicid crește în săptămânile după trecerea la Ora de Vară;
  • Tranziția la și de la Ora de Vară favorizează agitația nocturnă și reduce calitatea somnului;
  • Doar 20% din populația lumii este supusă chinului trecerii la ora de vară;
  • 68% din țările lumii nu mai utilizează ora de vară;
  • Începând cu secolul 21, 14 țări au încetat să mai aplice ora de vară;
  • Adoptarea orei de vară a crescut consumul total de energie al populației cu 0.6% până la 4% în diferite părți ale lumii;
  • Ora de Vară crește semnificativ consumul de combustibil. Crește emisia de CO2 și nivelul acestuia în atmosferă;
  • DODON nu îi soluție – el îi problemă.

Așa cum scopul ”Orei de Vară” era de a economisi energie, cele menționate mai sus fac din acest concept, un fel de Timofti al fusului orar.

Dacă nu mă credeți pe mine, trageți cu urechea la ce spun alții despre ora de vară:

Sper că cele menționate te-au convins și pe tine că ora de vară este inutilă(la fel ca și Dodon). Dacă e așa, semnează și tu acestă petiție: https://www.change.org/p/government-stop-daylight-saving-time, mai știi, poate iese ceva din asta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s