Dijină

image

Moldovenilor le place să găsească jinoveți. Iaca unde nu ai da, tăț îs drepț – șineva îi  di jină. În Chișinău îi Chirtoacă, la Bălț îi Usatâi, iar în Moldova, per general: Timofti. Dacă te îngrași, oasele îs grele, dacă nu reușești, neapărat te-o reținut șefu’ la serviciu, ai avut o pană ori traficu’ îi di jină. Păi dacă toți îs jinoveț și toți îs drepți, apoi cine mai e jinovatu’? Doar nu putem fi drepț’ ș jiniveț’ toți în același timp? Oximoronic nu alta.

Îi drept, sunt chestii care nu depind de noi, dar majoritatea îs rezultatul propriilor noastre chișoare și străchini în care ele calcă. Fișka asta nu știu de ce o văd mai degrabă la orășeni, decât acolo unde m-am născut eu.  Acasă, dacă nu ți-ai hrănit porcu’,  ai un slăbănog pârlit cu un măr în gură pe masa de crăciun.  Dacă nu ai prășit la timp, ai să ai sâsâiacu` gol. Dacă nu ai legat via la timp, poloboace tale or să fie uscate (ș gâtu tot).

Mai pe scurt, dacă e să dau exemple directe, la mine acasă, tata se trezește la 5 ca să-și hrănească droaia de găini, pe Vasilică, Marta și Andrușa. Apoi trage o fugă la ocolu’ din vale ca să-și hrănească oițele, pe Joiana  și asta se repetă practic zi de zi, an de an. Unicul lucru de care se plânge omu ista e că nu-i ploaie – ș că ie trebuie: ”I-i săti la pământu ista – de-ar da Domnu’ măcar o chicătură de ploaie…”. Aici el chiar nu are ce să facă, iaca aista-i exemplu de ”nimeni nu-i jonovat – așa-i pogoda…”. La noi, în Chișinău până ș ”pogoda” îi di jină. Între timp, tata târâie apă cu două căldări mari, jămălțuite, ca să adape jitele. Da voi și fașiț?

Iaca așa is oamenii de la țară, cu mai puțini muși, mai puțini jinoveț` ș mai mulți mușchi antrenați de rutină zilnică. Uneori aș vrea mai degrabă un parlament de țărani decât unul de mari deputați și mai mulți oameni ca tata nieu(aiși ș eu am de lucru – recunosc).

Mai legați jălea  di gard, dezbrăcaț fusta, și îmbrăcați pantalonii. Pre mult o stat în cui… Ș da: nu Chirtoacă-i di jină, da așel din oglindă, pe care îl vez în fiecare dimineață.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s