De sub chietrișică…

Trebuie să recunosc, în ultimele 2 săptămâni, am trăit sub chiatră. Vedeam unde și unde câte o postare despre Jurnal și despre nu știu ce contract de locațiune, dar cum încă nu voiam să ies de sub chietrișica aia (încă mirosea insistent a sărbători, nepoți, frați, părinți și concediu) nu m-am prea scufundat în situație.

Apoi am văzut asta:

 

 

M-am uitat eu în stânga și în dreapta. Mulți urlă că așa le și trebuie, că nu știu ce politică redacțională le-a făcut felul, alții urlă că li s-a luat unicul canal liber și așa mai departe…

Ca un privitor ocazional al acestui canal, pot să vă spun un singur lucru: indiferent de politica redacțională sau abordarea materialelor informative, Jurnal.md era pentru mine (și tare aș vrea să mai fie) canalul de acasă.

Nu pentru știri, nu pentru dezbateri (de astea sunt peste tot: facebook, odnoklassniki,  Bubliși și nePrimeuri) ci pentru că ăsta era unicul canal, care pe lângă știri și filme, avea într-adevăr emisiuni autohtone, cu oameni de-ai noștri, povești de-ale noastre și câmpii – de-ale noastre.

Foarte mulți, de oriunde se mai aflau, vedeau cum o mai duc satele, ba chiar auzeau ce mai zice și gura lor:

 

 

Încă nu știu nimic despre noua grilă, însă, dacă ”Deșteptarea” și-a spus ultimul la revedere telespectatorilor, mă întreb ce emisiuni, de-ale noaste, autohtone, au mai rămas în grilă?

Probabil, ca și în orice business, vor rămâne cele care aduc ”profit” unei politici redacționale. Respectiv nu are de câștigat nimeni: nici Jurnalul, nici ăștia care au forțat nota.

În final, am pierdut noi – da, noi. Așa cum toți îs obosiți de știri și emisiuni analitice, am pierdut noi emisiunile de acasă, emisiunile noastre.

Așa cum mulți au uitat de ”Focus”, ”Bună Seara” sau ”Bună dimineața” de la TVM așa probabil se va pierde și ”Deșteptarea” de la Jurnal – un produs care în umila mea opinia a ridicat bariera pentru toate emisiunile matinale din Moldova. Din păcate, timpul e cu radiera în mână…

Trebuie să ne uităm în oglindă și să ne felicităm: Maladeț dragi Moldoveni! Ma-la-deț! Continuați să vedeți  emisiuni din alea, cu ciomadane, unde până și prezentatorii sunt de import. Noi doar așa ne-am obișnuit – nu?

De la toți importăm: de la turci roșii și grâu (când apropo avem roșiile noastre), de la chineji șliompaț și haine sintetice (nafig nouă ”Ionel” – mai bine ”Armani” ori ”Boss”), de la ruși spălarea de creier și melodramele (bogații tot plâng – da maitincă nu și la noi).

De la toți importăm și nu exportăm nimic. Mă scuzați, exportăm oameni și nu pe oricine: exportăm suflete care mai cred în tradiții, în specific moldovenesc, oameni care mai țin mine cum era acasă pe atunci când aveam o identitate.

Probabil am uitat cine suntem – probabil am ajuns dragii mei să fim mancurți.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s